2007-05-12

Religie in Nederland

.
Het meinummer van Ons Erfdeel opent met een dubbelartikel over religie. Antwerpenaar Tom Naegels heeft het in De herkerstening over geloof in Nederland, Volkskrant-correspondent Bart Dirks observeert in De laatste auto van de pastoor de toestand van het geloof in Vlaanderen.
Hieronder een paar citaten uit de tekst van Tom Naegels.

15
De terugkeer van religie in het Nederlandse publieke debat is dan ook meer een hunkering naar de maatschappelijke effecten van religie, dan een naar God en Diens Woord - men verlangt naar een maatschappij met meer sociale cohesie, een samenleving waar mensen zorgen voor elkaar, respect hebben, fatsoenlijk zijn, en betrokken bij de publieke zaak.

17
Dus, als we wérkelijk terug willen naar de warme samenhang van de religieuze gemeenschap, dan moeten we ons opnieuw aansluiten bij een kerk en allemaal dezelfde tradities volgen. En dat kan niet meer. Daarvoor zijn de emancipatiegolven te ingrijpend geweest, daarvoor biedt de libertaire, individualistische cultuur te veel voordelen. Nederland zoekt gedeelde waarden op individuele maat. Met een kater tot gevolg.

Geen opmerkingen: