2007-05-12

Religie in Vlaanderen

.
Het meinummer van Ons Erfdeel opent, zoals gezegd, met een dubbelartikel over religie. Antwerpenaar Tom Naegels heeft het in De herkerstening over geloof in Nederland, Volkskrant-correspondent Bart Dirks observeert in De laatste auto van de pastoor de toestand van het geloof in Vlaanderen.
Hieronder citeert Bart Dirks de onvermijdelijke maar toch vaak trefzekere Rik Torfs. Die gaat een beetje de richting uit van Ger Groot in zijn magistrale boekje Het krediet van het credo - daarover moet ik het ook nog eens hebben.

23
De kerken gaan volgens Torfs geen nieuwe bloeitijd tegemoet, "laten we daar niet onnozel over doen. Maar in de Lage Landen baant het religieuze zich weer een weg in de randen van het leven, "niet langer als de maatstaf ervan, maar als een onderdeel van ons bestaan, als een commentaar, een voetnoot, een uiting van verlangen, een vorm van kritiek, een spoor van heimwee."

(Er loopt iets fout met de aanhalingstekens hierboven, ik heb het maar zo overgenomen. In voetnoot wordt verwezen naar een lezing van Rik Torfs die ook online te vinden is op de website van het Vlaams-Nederlands huis De Buren - waar trouwens ook die prachtige Radioboeken te downloaden zijn, maar dit geheel terzijde).

Geen opmerkingen: