2007-05-19

Willem Barnard

.
In de Knack van vorige week heeft Benno Barnard het in zijn column over zijn vader, Willem. Ik voeg hier even een scan toe voor wie niet bij Knack binnenkan. Een mooi, aangrijpend portret, verval en waardigheid. Het doet me teruggrijpen naar het dichtwerk van Guillaume van der Graft, en naar dat wondermooie opus magnum, Stille Omgang.


3 opmerkingen:

dirkD zei

Heel veel dank dat ik via jouw blog het aangrijpende verhaal van Benno Barnard over zijn vader kon lezen. De dichter/"medigeet"(meditatie-exegese) Guillaume van der Graft/Willem Barnard is mij zeer dierbaar. Hij is vaak wat rebels, ligt vaak dwars maar is steeds 'dienstbaar aan het woord'. Enkele jaren geleden zei hij in een interview met 'Tertio': ,,In mijn bundel "Onbereikbaar nabij" gebruik ik als motto een citaat van Ignatius van Antiochië, een van de apostolische vaders: ‘logos apo sigès pro-elthoon’ – een woord van stilte herkomstig. Hier is ‘sigè’ – stilte – als het ware een pseudoniem, een eerbiedig benaderende omschrijving van God. Ja, welke God? Díe God. Niet die over wie wordt geleuterd op de televisieschermen, of Hij al of niet bestaat. Neen, die van de stem uit het vuur, die van Mozes en David, die God waar de psalmen tegenop lopen. Nu eens tegen Hem aanschoppend om Hem daarna huilend te omhelzen. Die God die met een krijgsman wordt vergeleken, maar ook met een barende vrouw. Die God die de theologen bedaard noemen: de Vader van onze Heer Jezus Christus. ‘Sigè’, stilte, noemt Ignatius Hem eerbiedig.’’
Ook ik neem mij voor zijn prachtige "Stille Omgang" te herlezen ...

Ook dank voor de mooie plaatjes van en het herkenbare verhaal bij "Brugge's mooiste dag"

Hartelike groet,

dirkD

Luc zei

Bedankt, Dominiek, voor die prachtige tekst van zoon Barnard. (Waar halen jullie toch al die tijd om de secundaire literatuur, kranten, weekbladen, etc. te lezen ?)
Een tiental jaren geleden lag er een bundel van Guillaume van der Graft bij de Slegte. (Hoe heette die bundel ook al weer ?) Ik kende vader Barnard alleen van naam. Ik heb die bundel toen niet gekocht. Maar deze keer laat ik deze heruitgave niet aan mij voorbijgaan.
Ik rep mij vanavond naar Jean de boekenboer.

ddq zei

Het mooie interview in Tertio waar Dirk het over heeft kan je nalezen op http://www.tertio.be/archief/2006/T322/T322-k1.htm