2007-07-30

Marchese Ruspoli

.
G.F. Handel, Cantate per il Marchese Ruspoli, La Risonanza (Fabio Bonizzoni), Maria Grazia Schiavo, Nuria Rial, zondagavond 29 juli 2007 in de Sint-Jacobskerk.

Het palazzo waar signore Endel deze cantates componeerde staat er nog steeds, in de kleine gemeente Vignanello, en de herinnering aan hem wordt er blijkbaar nog bewaard. Ook in Rome staat een palazzo Ruspoli, dat zich nu profileert als congrescentrum, maar reeds in het cinquecento ging het al over op andere families - enkel de naam bleef blijkbaar behouden. Over de markies die de jonge Handel zo gastvrij onthaalde valt niet meteen iets te vinden. Feit is dat de man weinig literaire eisen stelde aan de libretto's die hij Handel voorlegde. Het blijft me trouwens een raadsel hoe volwassen intellectuelen van in het Hellenisme tot in de vroege 19de eeuw zich zo hebben kunnen verliezen in dat onnozele gedoe van herders en herderinnetjes.

Maar het moet gezegd: de muziek die Handel boven deze teksten plaatste is heerlijk. De jonge, beweeglijke sopraan Maria Grazia Schiavo bracht de vurige meisjesrol, de Spaanse Nuria Rial zong de iets meer ingetogen jongenspartituur. Beiden bleven schitterend virtuoos, enkel de korte samenzang op het einde van Aminta e Fillide was niet helemaal foutloos. De scenische interactie was eerder koel. Het mag dan nog een concertante uitvoering wezen, een avond lang over de pijlen van amor zingen zonder elkaars blikken te kruisen vraagt toch een speciale inspanning.

La Risonanza neemt momenteel alle Italiaanse cantates van Handel op, en ook het concert van deze avond sorteerde onder deze noemer. De cd-opname van deze Cantate per il Marchese Ruspoli gebeurde echter met twee andere sopranen.

Geen opmerkingen: