2007-07-08

Museum voor Schone Kunsten, Gent / notities / 2


.

Anoniem Gents, Triptiek met de familie van de heilige Anna.


De apocriefe traditie van de heilige Anna brengt een aantal bijbelse namen stamboomsgewijs met elkaar in verband, zoals dat in mythologieën wel vaker gebeurt. Anna is drie keer getrouwd geweest. Maria Salome, gehuwd met Zebedeus is een dochter uit haar eerste huwelijk; Maria Cleophas, gehuwd met Alpheus, een dochter uit haar tweede huwelijk; 'dé' Maria, gehuwd met Jozef, een dochter uit haar derde huwelijk. Alpheus is de vader van de apostelen Mattheus en Jacobus; Zebedeus is de vader van de apostelen Johannes en Jacobus de Meerdere. In die optiek lijkt heel de beweging rond Jezus wel een clan, een soort familiebedrijfje. Een aspect dat sterk aan bod komt in een zwaar onderschatte, en helaas nooit in het Nederlands vertaalde, roman van veelschrijver Gérald Messadié, L'homme qui devint Dieu.

De commentaar in het museum is ietwat prozaïscher, hoewel ook interessant: de cultus rond de H. Anna kent haar hoogtepunt ca. 1500. Het belang dat gehecht wordt aan haar stamboom en haar drie huwelijken zou te maken hebben met een oeroude vruchtbaarheidscultus: Anna als een van de vele emanaties van de Grote Moeder.
Voor een reproductie moet ik me beperken tot een zwartwit-reproductie van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. De aloude fotocollectie van het ACL, ondertussen knap gedigitaliseerd, blijkt nog steeds onmisbaar, hoewel het KIK doorgaans veel recenter materiaal ter beschikking stelt. Het hele Belgische kunstpatrimonium fotografisch on-line aanbieden is natuurlijk ondenkbaar, maar deze website zit er toch griezelig dichtbij.




Geen opmerkingen: